• Što trebate znati prije preuređenja kupaonice

Što trebate znati prije preuređenja kupaonice

Preuređenje kupaonice je izvrstan način da dodate vrijednost svom domu, no prije nego se odlučite za taj pothvat trebate pripaziti na nekoliko bitnih stvari.

Kao i svaki projekt i ovaj se lako može oteti kontroli ako ne budete pažljivi i ako ne budete vodili računa o troškovima. Zato smo izdvojili top pet stvari o kojima trebate razmisliti prije nego započnete s projektom i koje će vam pomoći da pri tome ne bankrotirate.

 
1. Pomicanje postojećih instalacija je skup zahvat

Istina postoje slučajevi kad se čini logičnim promjeniti raspored u kupaonici kako bi pametnije iskoristili prostor, no ako postoji mogućnost nemojte to činiti. Naime pomicanje postojećih instalacija je skup zahvat jer osim kupnje novih cijevi morate voditi računa i o ostalim instalacijama pogotovo ako živite u zgradi. Ako se posao ne odradi kako treba završiti ćete s ne funkcionalnom kupaonom čiji će vas popravak koštati i više nego što možete zamisliti. Kad smo to rekli, smatramo da je ovo jedino područje gdje se promjene ne smiju izvoditi samo reda radi promjene.

 
2. Odabir keramike i sanitarija

Ako ste se odlučili za pločice i sanitarne dodatke koji nisu u stalnoj ponudi morate imati na umu da rok dostave određuje dobavljač, a ne vi. Zato prije nego počnete razbijati pločice doznajte pravi datum dostave i tek onda počnite planirati radove kako bi projekt mogli završiti u željenom roku i izbjegli gradilište u kupaoni koje se može otegnuti tjednima.

 
3. Rasvjeta

Često je slučaj da su kupaonice smještene u one dijelove stana ili kuće tako da nemaju direktan izvor svjetlosti što za posljedicu ima i lošu cirkulaciju zraka. Ovo je posebno specifično za zgrade. Zato su renovacije idealno vrijeme da rješite ovaj problem ako je to moguće. Tako možete napraviti veći otvor ili čak ugraditi krovni prozor ako nemate drugu soluciju, no ako ništa od toga nije moguće svakako se pobrinite da napravite dobru ventilaciju jer nikako nije dobro da se vlažni zrak poslije tuširanja zadržava u prostoru.

 
4. Razmislite o mogućnosti ‘walk-in’ tuša

Ako razmišljate o zamjeni postojećeg tuša ili želite ukloniti kadu jer ste više tip za tuširanje nego za kupke, možete razmisliti o ugradnji tako zvanog ‘walk-in’ tuša. Ovo je prilično trendi rješenje u renoviranju kupaona jer zavaravaju oko tako da se prostorija čini većom, budući da bi tako izbacili postolje od tuša i pod bi bio u jednom komadu. Prilikom ove opcije morate paziti na nagib poda jer bi se u suprotnom voda mogla zadržavati u kupaoni zbog čega je preporučljivo ovaj posao prepustiti stručnjacima.

 
5. Čuvajte se onoga što je moderno

Sigurno ste i sami bili u kupaonicama koje na zidovima imaju pločice s uzorkom ili čudnim bordurama, a da nikoga ne uvrijedimo možda je i vaša takva, pa ste se upravo zato odlučili za promjenu. Možda je takvo uređenje bilo popularno u to vrijeme te ste se zato i odlučili za njih, a sad osjećaj i nije baš nešto. Kako bi spriječili da se to ponavlja radije se odlučite za trendi dodatke koje lako možete zamjeniti bez velikog troška poput zastora za tuš, ručnika ili tepiha, a za pločice i sanitarije odaberite nešto što je umjerenije jer njihova promjena nije baš jeftina.

 
M.K.
Foto:© Depositphotos.com/jordygraph

Podijeli ovaj članak

About Author: Jednostavno.hr

Jednostavno.hr

Javite nam se

Vaša Email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>