• Tart od marelica

Tart od marelica

Ovo je idealan desert za ljetne dane koji osim pomalo rustikalnog izgleda i voćnog okusa ima nisku kalorijsku vrijednost.

Za: 8 porcija
Priprema: 30 minuta
Hlađenje: 30 minuta
Vrijeme pečenja: 40 minuta na 190°C
Napomena: Po želji možete koristiti i druge vrste voća. Bilo svježe ili smrznuto, koje naravno treba odlediti prije upotrebe.

Sastojci:

Tjesto:

  • 3/4 šalice brašna
  • 1/3 šalice kukuruznog brašna
  • 2 žlice šećera
  • 1 žličica praška za pecivo
  • prstohvat soli
  • 3 žlice maslaca ili margarina
  • 4 žlice nemasnog mlijeka

Punjenje:

  • 1/3 šalice šećera
  • 3 žlice brašna
  • 1/4 žličice muškatnog oraščića ili cimeta
  • 3 šalice očišćenih i narezanih marelica
  • 1 žlica soka od limuna
  • 2 žličice ne masnog mlijeka

 

Priprema:

1. Namastite i lagano pobrašnite pleh za pečenje.

2. Izrada tjesta ili kore:
U srednje velikoj zdjeli pomiješajte obično i kukuruzno brašno, šećer, prašak za pecivo i sol. Dodajte maslac ili margarin koji ste prethodno sitno nasjeckali te sve poškropite s jednom žlicom hladnog ne masnog mlijeka. Lagano pomiješajte sastojke pomoću vilice. Postepeno dodajte preostalo mlijeko. Na lagano pobrašnjanoj površini izradite tjesto taman toliko da se stvori kompaktna masa koju zatim oblikujete u kuglu. Razvaljajte tjesto na debljinu ne veću od pola centimetra te je stavite na prethodno pripremljeni pleh za pečenje.

3. Priprema nadjeva:
U posudi pomiješajte šećer, brašno te muškatni oraščić ili cimet. Dodajte marelice (ili voće po želji poput breskvi) i sok od limuna. Gotovi nadjev nanesite na pripremljeno tjesto, ostavljajući par centimetara slobodno od ruba. Preklopite rubove tjesta preko nadjeva te ih premažite s malo mlijeka.

4. Tart je potrebno peći oko 40 minuta na temperaturi od 190°C odnosno dok kora ne poprimi zlatnu boju, a na punjenju se ne počnu pojavljivati mjehurići. Ako vam se učini da punjenje još nije gotovo, a kora je već poprimila željenu boju, uzmite aluminijsku foliju te njome zaštitite rubove kako nebi izgorli dok nadjev ne bude gotov. Prije nego počnete uživati u slasnom zalogaju ostavite tart da se ohladi oko 30 minuta.

 
M.K.
Foto:© Stockfresh.com/lidante

Podijeli ovaj članak

About Author: Jednostavno.hr

Jednostavno.hr

Javite nam se

Vaša Email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>